В брой 8 на “Асансьор”: Шах, история и футбол. Що е то?

Днес ще ви представим една неочаквано добра комбинация, за която малко хора могат да се досетят или дори предполагат, че е възможна. Крайният резултат пък е повече от впечатляващ. Всеобщото мнение за хората, занимаващи се с футбол е клиширано, клонящо към негативно. Футболистите са тъпи и ограничени хора, които могат единствено да тичат след коженото кълбо и да се опитват да го подадат на съотборник, който с малко по-точен мерник (евентуално) да нацели вратата. Да, ама не…

Пред вас стои брой 8 на рубриката ни “Асансьор”, в който ще ви покажем пример, който тотално опровергава написаните по-горе думи. Запознайте се с Пламен Петров.

Пламен Петров (4)

Пламен Петров в действие

Капитанът на Бенковски (Бяла, Русенско) е тотална противоположност на всеобщата представа за футболните хора. Техничарят е роден на 14 февруари 1976 година и още от ранна детска възраст започва да се занимава с футбол. В резултат на своята упоритост, съчетана със сериозна доза талант, се развива и успява да достигне до мъжкия състав на Бенковски. Петров се превръща в един от незаменимите футболисти в тима, като освен с реализаторските си качества, Пламен Петров се проявява с организаторските си способности на терена и често изработва попаденията на тима. 39-годишният футболист, който след края на настоящия сезон планира прекратяването на състезателната си кариера, има изиграни над 300 двубоя за Бенковски (Бяла), в които е реализирал над 150 попадения. До края на сезона тази бройка, най-вероятно, ще се промени.

“Структурата на Пламен Петров е такава, че физиката му не предразполага към контузии. От тази гледна точка, той е благословен.”, споделя за него настоящият наставник на Бенковски (Бяла) и бивш негов съотборник Цветан Ганев.

Пламен Петров (3)

Капитанът на Бенковски носи лентата без притеснение

Любопитен факт е, че Пламен Петров се радва на прекрасно здраве и контузиите го “подминават”. През изминалия сезон 2013/2014 година, в който Бенковски (Бяла) триумфира като шампион в Североизточната В група, Пламен Петров изигра 29 срещи, като пропусна само една. Причината за отсъствието му бе вирусно заболяване! В същото време, Петров бе с основна заслуга за триумфа на Бенковски, който впоследствие се отказа от участие в професионалния футбол, поради липса на достатъчно финансови средства. През този сезон отборът няма тези амбиции като преди 12 месеца, но въпреки това, Бенковски (Бяла) се намира в горната половина на таблицата.

В същото време Петров, макар че е на 39 години продължава да дава пример на по-младите и да добавя качество към състава на Цветан Ганев.

Пламен Петров завършва своето висше образование, като се дипломира в бакалавърската си степен по специалността “История”. В момента футболистът специализира “Физическа култура”. Пламен Петров развива интереси и извън футбола. Често може да бъде видян над дъската за шах или на корта, където побеждава поредния си съперник на тенис.

“В България футболист е нарицателно за тъп и прост човек, но при Пламен Петров нещата не стоят така. Изключително интелигентен и умен човек, който е пример и за по-младите в отбора.”, коментира още Цветан Ганев.

Пламен Петров (2)

Пламен Петров изигра основна роля при триумфа на Бенковски (Бяла) в Североизточната В група през миналия сезон

 

Освен организаторските качества и финната техника, за които споменахме, футболният талант на Пламен Петров се простира и в играта с глава. Изпълнението на статични положения също не са непозната територия за талантливия футболист. Често Петров отиграва топката комбинативно, не действа егоистично, което води до набъбването на броя на асистенциите му.

Тези му качества дават възможност на Пламен Петров да изкара двугодишен престой в италианската Серия C, където е част от тима на Кротоне. След този престой в странство, Петров се завръща в родната си Бяла и отново се превръща в познатия двигател на Бенковски.

Това е Пламен Петров, който на 39 години, прави това, което обича. Шах, история и футбол. Що е то? Отговорът е Пламен Петров.

Който го може, го може. Две мнения няма! До следващия път!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *