В брой 15 на “Асансьор”: Стадион “Шипка” – футболна арена или…?

“Минутата е 85-та, а двадесет и двамата на терена се опитват да контролират коженото кълбо, което обаче е “подготвило” изненади за футболистите. Размяна на няколко паса, трудно овладяване и силно изритване напред, там защитниците се справят и с нов силен шут топката отново е изпратена в противниковата половина. Край на мача! Футболистите се насочват към съблекалните. По пътя към тях се чува шум от бутони и опити за премахване на натрупаната кал по тях.”

Тази картина не е цитат от коментар на някой футболен двубой, изигран на наводнен терен при непрестанен дъжд. Това са наблюденията ни, които макар и за кратко, се набиват в съзнанието ни, пристигайки на стадион “Шипка” в Асеновград. Срещата е между местния Асеновец и ОФК Гигант (Съединение) от XII-ия кръг на Югоизточната В група. Двубоят трябваше да се състои на 23 октомври, петък, но бе отложен, заради наводнен терен. Изигра се този вторник, а асеновградчани се поздравиха с победа – 2:1.

Именно описаната картина е следващият ни “гост” в рубриката “Асансьор”, в която ще се опитаме да ви представим актуалното състояние на съоръжението в Асеновград.

DSC01250

Попаденията в тази врата са носили не малко щастие на асеновградчани

Теренът на стадион “Шипка” не е в най-доброто си състояние. Тревното покритие на съоръжението е нарушено на места, а пред двете врати почти липсва. Кафевите петна по терена са “превзели” зеления килим. Неравностите по него пък създават много неудобства на футболистите, а също така са сериозна предпоставка за тежки контузии. Изключително се влошава състоянието на терена през зимния период и по време на валежи. Пистата на стадиона вече е загубила своята първоначална форма и в момента представлява по-скоро пространство, което разделя футболния терен от централната трибуна.

Така, накратко, може да бъде описано сегашното състояние на спортното съоръжение в града.

DSC01247

Пистата на стадион “Шипка”

Ситуацията

След срещата с ОФК Гигант (Съединение) разговаряме с играещия-наставник на Асеновец (Асеновград) Борислав Караматев на фона на децата от школата на клуба, които веднага след края на двубоя провеждат своята тренировка.

“За съжаление играем при много лоши условия. XXI век сме, а теренът ни е под всякаква критика. Не искам да използвам по крайни изрази. Всеки отбор, който идва в Асеновград се оплаква от терена след мача и ние само можем да берем срам от този факт. За съжаление, това не зависи от нас. Дори отборът да е съставен от добри футболисти, на този терен те се губят. Няма как да има развитие при подобни условия”, споделя Караматев.

DSC01241

Любовта към “черно-бялата” топка “не познава” лош терен, но се развива при по-добри условия

Асеновградчани се представят добре, въпреки споменатите проблеми. Клубът заема шестото място в класирането след XII-ия кръг с актив от 23 точки. Футболистите на Караматев продължават своето участие и в турнира за Купата на Аматьорската футболна лига.

“Подкрепата за футбола е малка. Политиците не се вълнуват от състоянието на клуба, още повече от условията, при които играем. Дават се пари, колкото да съществуваме. С тези финанси ние правим максималното. Хората в града, за съжаление, също не се интересуват от футбол. Мога да го кажа с чиста съвест. Бизнесът не помага. От пет години съм в отбора. През цялото време се въртим в омагьосан кръг, няма развитие. Седим на едно ниво и това в един момент отчайва момчетата”, добавя още Караматев.

Преди началото на сезона в Югоизточната В група, Община Асеновград направи ремонт на част от централната трибуна на съоръжението, на която бяха подменени седалките. Стойността на ремонта беше в размер на 50 хиляди лева. Заговори се и за идея за проект, касаещ цялостен ремонт на стадион “Шипка”.

Интересът на местните фенове

В региона асеновградчани са познати като един от най-горещите фенове, които в последните години обаче губят от своя блясък. Традиционните димни завеси по време на двубоите на Асеновец, както и мощните скандирания в подкрепа на клуба са останали в миналото.

През лятото в клуба пристигна Тодор Тимонов, който през кариерата си премина през столичния гранд ЦСКА (София), игра за малко и в руския Анжи (Махачкала). Юношата на Ботев (Пловдив) внесе класа в редиците на Асеновец, но интересът на феновете остана все така нищожен.

“Наличието на футболисти като Тодор Тимонов, Александър Стойчев и Шабан Османов е богатство за всеки футболен клуб. Комплимент е, че Тодор Тимонов играе при нас. Той е футболист, който без проблем може да играе във всеки един клуб от региона, но избра нас. За съжаление, дори това не събужда интереса на хората, да не говорим за управляващите”, коментира още Борислав Караматев, който също има стаж в ЦСКА.

Парадоксални на този фон са разказите на асеновградчани за ново приложение на футболния стадион, който извън спортните събития се използва като арена за разходка на кучета. Въпреки действията на местната Община, теренът на стадион “Шипка” продължава да се споделя между футболистите и домашните любимци.

Оптимизъм

В клуба не липсва оптимизъм, въпреки лошите условия.

“Когато си играл дълго време футбол, не можеш да се откажеш от него. Всички в отбора са мъжки момчета, които играят от любов към футбола, въпреки лошите условия. Ние ще продължаваме да тренираме, да се борим и да се опитваме да развиваме клуба. Надявам се, на по-голяма подкрепа от цялата общественост в града”, завършва Караматев.

Нотка оптимизъм за ангажираност внесе през седмицата и един от кандидат-кметовете на Асеновград, който подари футболни топки и екипи на школата на клуба.

DSC01243

“Ангажираността на обществеността може да доведе до промяна”, призовава Борислав Караматев

Фотогалерия от стадион “Шипка”

[masterslider id=”11″]

One Comments

  1. Евала, интересна статия.
    Не е истина, че местните хора не се вълнуват от футбол. Просто повечето са от Ботев Пд, а има и доста ЦСКА-ри.
    Това не ги извинява, защото местния отбор винаги трябва да се подкрепя!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *