В брой 17 на “Асансьор”: Една необикновена история за улица, футбол и още нещо

В този брой на “Асансьор” ще ви отведем в Португалия. Ако се питате “Защо Португалия?”. Ами, ще ви отговорим по следния начин – Берое (Стара Загора) и Барейро Стара Загора. Съмнителна прилика, нали? Ще ви изненадаме, че не става дума за футболен клуб на български емигранти в Португалия, нито пък опит за реплика на българския Берое на португалска територия.

Историята започва преди 39 години, а общото между двата клуба е една улица в град Барейро. Резултатът е появата на аматьорски футболен клуб по плажен футбол, който носи името Барейро Стара Загора и играе мачовете си с екипи, подобни на българския си побратим.

Подробности за Барейро Стара Загора ни разказа президентът на клуба – Рикардо Кабрита, който поканихме да се “повози” в тазседмичния ни “Асансьор”. Ето какво сподели той пред zona90.com:

Рикардо Кабрита: “Сбъднах детската си мечта с този клуб”

Cabrita

Рикардо Кабрита в действие

– Здравейте, г-н Кабрита. Разкажете нещо повече за себе си.

Привет, казвам се Рикардо Кабрита и съм на 32 години, роден в Барейро. Завърших „Физическо възпитание и спорт“ и професионално се занимавам с подготовка на футболни отбори. Аз съм един от основателите на Барейро Стара Загора, а в момента изпълнявам и функциите на президент на клуба.

– Как се стигна до създаването на Барейро Стара Загора?

Историята датира от преди повече от 30 години. На 30 декември 1976 година е сключено споразумение между Барейро и Стара Загора, което побратимява двата града. В резултат на този администартивен акт, в град Барейро се появява улица “Стара Загора”. Аз живея на тази улица от дете и, може да се каже, че от тогава мечтая да основа футболен клуб. През 2012 година с помощта на социалните мрежи открихме контакти на Берое (Стара Загора) и без да губим време осъществихме връзка с клуба. Разказахме нашата история и отправихме молба към тях да ни изпратят екипи на клуба, за да можем да играем с тях по време на мачовете ни с приятели. Желаехме да използваме същите цветове като тези на оригиналния Берое. Малко по-късно, нашата история „попадна“ в един от местните спортни сайтове. Бързата популярност, която придобихме с невероятната ни история, ме наведе на мисълта, че вече е назрял моментът да сбъдна детската си мечта. Така се стигна до създаването на футболен клуб Барейро (Стара Загора). Неминуемо се превърнахме в последователи на Берое.

Stara_Zagora_Street

Улица “Стара Загора” в Барейро

– Каква е структурата на Вашия клуб? В коя дивизия се състезава?

В момента Барейро Стара Загора е аматьорски клуб, който съществува на доброволни начала от страна на членовете на отбора, както и ръководството. Имаме представителен отбор в националния шампионат по плажен футбол, който е еквивалент на втора дивизия. През миналата година завършихме на четвърто място в класирането. Голямата ни цел е да се класираме за елитната група. Също така, имаме детски отбор, който също участва в турнири.

– Споменахте, че основният спорт, който клубът развива, е плажен футбол. Защо избрахте тази форма на футбол?

Така е, основният спорт, който развиваме е плажен футбол. По време на следването си започнах проект, свързан с популяризирането на плажния футбол в Барейро. Впоследствие се появи нашия клуб и взехме решение, като продължение на този проект, плажният футбол да стане част от него. Барейро в исторически план винаги е имал реномето на извор на таланти в плажния футбол. През годините много местни момчета стигнаха до различни национални гарнитури. Най-яркият ни пример е Нуно Белкиор, който е част от настоящия национален мъжки отбор на Португалия по плажен футбол.

2ª Jornada - BSZFC 8 - 2 Milfontes - 034

Клубът има сериозни амбиции за бъдещото си развитие

– През тази година Вашият клуб инициира социален проект “Futebol de praia para Todos” (б.а. “Плажен футбол за всички”). Разкажете ни повече за него?

Главната цел на проекта е да въвлечем младите хора от региона в спорта, т.е. да имат възможност да водят активен начин на живот. Целевата ни група са младежи, които са част от социални институции. С тази идея, желаем да им дадем възможност да практикуват спорт, който не е толкова популярен сред тях.

В момента проектът е в много ранна фаза. Резултатите обаче ни карат да бъдем оптимисти. Младежите проявяват сериозен интерес и вярвам, че техният брой ще расте с времето.

– Имаме информация, че на 6 май догодина представители на Барейро Стара Загора ще гостуват в България. Какъв е поводът?

Това е вярно. Аз и Рикардо Каражола имаме покана да гостуваме в България по повод 100-годишнината от основаването на Берое. Опитваме се с всички сили да успеем да организираме нашето пътуване през следващата година. Надявам се, по време на нашето гостуване да имаме възможност за среща с ръководството на Берое, за да поговорим относно бъдещето на връзката между двата клуба и нейното развитие.

– Какво знаете за плажния футбол в България? Бихте ли организирали футболна среща с български отбор?

Засега е планирано само клубното ръководство да пътува до България. Идеята е страхотна и имаме желание някой ден целият отбор да пътува до България, за да участва в турнир по плажен футбол. Имаме информация, че един от българските клубове по плажен футбол се представя много силно в европейските клубни турнири и участва в Дивизия Б. За съжаление, нямам информация за първенството в България.

1ª Jornada - Zambujalense 3 - 10 BSZFC - 002

– Какви са перспективите за развитие пред Вашия клуб?

Основна грижа на клубното ръководство в момента е да бъдат привлечени повече спонсори към каузата, за да имаме по-солидна база за развитие. Необходимо е да подобрим спортната база на клуба, за да можем да се придвижим към следващата си цел, а именно изкачване в по-горна дивизия на местното първенство. В средносрочен план мечтаем клубът да се превърне в един от силните в страната и скоро да спечелим шампионската титла.

– Какво бихте казали на нашите читатели?

Искам да ви благодаря за проявения интерес към нашия клуб. На читателите на zona90.com пожелавам да не спират да мечаят и да правят всичко по силите си, за да постигат целите си. Разбира се, не спирайте да обичате аматьорски футбол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *