Кметът на Съединение пред zona90.com: “Трябваше да спрем порочния процес в клуба”

В края на изминалата седмица драматични събития в лагера на ОФК Гигант (Съединение) доведоха до отстраняването на старши-треньора на “голямоконарци” Кръстин Шарков. Както вече съобщихме, повод за треньорската рокада в клуба стана проверка на паричния поток, предоставен от Община Съединение, иницииран именно от новото кметско ръководство. Стартираният одит на общинските финанси показа сериозни разминавания между предоставените средства и тези, които футболистите реално са получили.

По повод ситуацията в ОФК Гигант (Съединение) се свързахме с кмета на Община Съединение Атанас Балкански, който отговори на горещите въпроси около последните събития в клуба.

– Г-н Балкански, какво се случи в съблекалнята на ОФК Гигант (Съединение) след двубоя с Левски (Карлово)?

Нашето желание беше наистина тази случка да не се разпространява, защото смятаме, че не е нещо съществено. Имахме съмнение, че средствата, които са предназначени за футболния клуб, изчезват в незнайна посока и беше налице сериозно разминаване между предоставените средства съпоставени с харчовете на отбора. Определен човек от Общината, който беше отговорен за футболния отбор се е разпореждал със средствата и съответно е изплащал парите на футболистите. Установихме след проверка, че сумите, вписани по ведомост не кореспондират с това, което футболистите реално получават. Накратко след двубоя с Левски (Карлово) в съблекалнята на отбора привикахме всички и започнахме един по един да питаме футболистите какви пари получават. Всичко това сравнено с написаното в отчетните документи сериозно се различаваше.

– Можете ли да дадете конкретен пример…

Разбира се. Във ведомостите е записано, че футболистът “Х” получава 300 лева, а той в действителност взима 150-200 лева. Разликата “изтича” в друга посока. Съединение е малка Община и средствата са много важни, всеки лев в важен. Недопустимо е да се случват подобни разхищения, особено с крайна цел лична изгода. Трябваше да се спре този порочен процес.

– Кой е упълномощеният човек от страна на Общината, който се е разпореждал със средствата?

Няма смисъл да назовавам имена. Предпиехме необходимите действия и отстранихме отговорните за случилото се.

– Колко сериозни са тези “течове” от клубния бюджет, предоставени от Общината?

Точната сума в момента не мога да спомена. Проверките продължават и когато приключат ще имаме ясна представа. Във футболния клуб има и други неуредици, които предстои да бъдат изчистени. Амбицирани сме, да внесем ред в клуба и нещата в него да бъдат прозрачни и ОФК Гигант да продължи да поддържа реномето си на стабилен футболен клуб.

– Как реагираха футболистите на промяната?

Всички присъстваха, когато направихме тази проверка. Нищо не се е случило на “тъмно”. Нормално е да бъдат изненадани. Искам да заявя обаче следното, че целият отбор остава в Съединение и няма да има сътресения.

– Имахте ли възможност да разговаряте с бившия вече треньор на отбора Кръстин Шарков?

Не, не съм. Не мисля и да разговарям с него. Не смятам, че има за какво.

– Кой ще бъде следващият треньор на клуба?

Остават две срещи до края на есенния дял на първенството, в които отборът ще бъде подготвян от по-опитните момчета в отбора. Водени са вече разговори с евентуални бъдещи треньори, но в момента не желая да разкривам имената им. Повече яснота в тази посока ще има след Нова година. Планираме и промени в ръководството на клуба. ОФК Гигант е пример и трябва да остане такъв за изряден клуб, който да гони високи цели.

– Преди седмица имахте среща с фирмите, които помагат на клуба, както и с феновете…

Точно така. Тази среща беше много ползотворна, както за мен, така и за тях. Плануваме втора подобна среща в началото на следващата година. ОФК Гигант (Съединение) няма да бъде изоставен от Общината и ще продължи своето бъдещо развитие. Знаете, че нашият клуб притежава солидни футболисти, които се представят много добре. Винаги през годините тук сме разчитали на силни футболисти, които да вдигат нивото на отбора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *