Обновяват терена на стадион “Тунджа” в Ямбол

Дългогодишното отлагане на ремонта на стадион “Тунджа” в Ямбол скоро ще намери своя край. Както е известно, съоръжението е в окаяно състояние, а ремонтът му е замразен от началото на деветдесетте години на миналия век. До скоро стадионът се ползваше основно от футболен клуб Тунджа (Ямбол), който през този сезон се отказа от участие в Югоизточната В група. Спортната база помещава още 12 клуба от града, които се подготвят при много лоши условия.

Местните фенове нееднократно сигнализираха за състоянието на спортното съоръжение в града. В поредица материали ви информирахме за действията на местните привърженици, които стигнаха и до министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Преди това апел бе изпратен и до кмета на Ямбол Георги Славов. Припомняме още, че поради лошото състояние на терена на стадиона преди два месеца тежка травма получи юноша на клуба.

Tundzha_stadion_1

Стадион “Тунджа” се очаква скоро да има нов облик

Футболният терен на Градския стадион в Ямбол е с приблизителна обща площ от 8000 кв. м. Стадионът е построен преди 45 години и за този период теренът е модернизиран само няколко пъти. През 2012 г. и 2013 г. беше извършена подмяна на малка част от коренната система и тревната настилка на футболния терен на стадиона, но резултатът бе незадоволителен и краткотраен. Към настоящия момент настилка е в много лошо състояние. На големи участъци липсва трева, а остарялата и амортизирана дренажна система не позволява оптималното оттичане на водата, което води до образуването на големи локви и пропадания на терена.

Първата крачка в посока обновяване на спортната инфраструктура в региона вече е факт. В края на месец октомври Министертвото на младежта и спорта публикува на своя интернет-сайт Обявление за обществена поръчка с предмет “Реконструкция и модернизация на централен футболен терен на Градски стадион – гр. Ямбол”. 

От Община Ямбол също потвърдиха за изготвянето на проект, отнасящ се до спортното съоръжение в града. Проектът изготвен от местната Община е на стойност 378 827, 28 лева с изричното уточнение за 100 % финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта. Проектът предвижда дейности като модернизиране на напоителната система, доставка и полагане на коренова зона, затревяване и други.

Процедурата по набирането на оферти за фирмите, желаещи да извършат ремонт на футболното съоръжение в Ямбол, вече е в ход. От Агенцията по обществени поръчки споделиха за zona90.com, че крайният срок за набиране на предложения е 17 ноември, вторник. На следващия ден ще бъдат отворени всички оферти и ще бъде избран изпълнител. Срокът за изпълнение на ремонта е 60 дни.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обеща при посещението си в Ямбол през тази година, че ще бъде изготвен проект и за ремонт на лекоатлетическата писта на стадиона. Известно е, че са предвиден 1,2 милиона лева за реализирането на тази реконструкция.

Стадионът в град Ямбол е известен като единственият стадион извън София, на който се е играла официална среща между мъжките отбори на ЦСКА и Левски.

Въпреки предприетите действия, местните привърженици продължават да негодуват относно отлагания ремонт на централната трибуна на стадиона.

 

Свързани материали

Избраха изпълнител за реконструкцията на стадион „... В края на тази седмица в сградата на Министерството на младежта и спорта в София бяха отворени ценовите предложения на участниците, проявили интерес к...
В Ямбол: Одобриха проекта за реконструкция на Град... Днес общинските съветници в Ямбол единодушно одобриха проекта за реконструкция на стадион "Тунджа" в града. На редовното заседание на местния Общински...
Обсъждат проекта за стадион “Тунджа” в... Общинският съвет на Ямбол ще разгледа на своето заседание в петък предложение за идеен проект, свързан с бъдещата реконструкция на стадион "Тунджа". К...

One Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *