Петко Медведски пред zona90.com: “Шумен 1929 трябва да запази отбора си, пролетта ще бъде по-добра”

Шумен 1929 стартира силно сезона в Североизточната В група, но впоследствие отборът изпусна пара и записа серия от негативни резултати. Шуменци записаха пет победи, едно равенство и седем поражения през есента, което им отреди седмата позиция в класирането. Футболистите на Петко Медведски се разписаха 25 пъти в противниковите врати и допуснаха 21 гола. Друга новост при шуменци преди началото на сезона беше треньорската рокада. Петко Медведски пристигна в Шумен и пое треньорския пост от Валери Венков, който пък се нае с ролята на спортно-технически директор на клуба.

Разговаряхме с Петко Медведски по актуалните теми около клуба. Ето какво сподели Петко Медведски пред zona90.com

– Каква е Вашата оценка за представянето на Шумен 1929 през есенния полусезон?

Нивото ни беше близо до средното. За съжаление, не мога да определя по друг начин представянето ни. Преди сезона си бяхме поставили за цел да изградим едно добра основа, която да бъде използвана през следващия сезон за постигане на по-високи цели. Трябва да се обърне внимание, че през този сезон отборът на Шумен е на практика чисто нов. За наша изненада, отборът тръгна много добре и си повярвахме повече, което доведе до срива след това и поредицата негативни резултати за нашия отбор.

– Кой беше ключовия момент през полусезона, който доведе до колебливите резултати?

Споменах, че започнахме да градим отбор от нулата. За да бъде успешен този процес е нобходимо време. Един добър отбор се гради в рамките на година и малко повече. Повечето футболисти в състава на Шумен 1929 са много млади и неопитни. Именно липсата на опит в мъжкия футбол им пречеше в определени мачове да достигнат до положителен резултат. Във В група играят много футболисти с богат опит в А и Б група, като цяло в професионалния футбол и младите момчета се затрудняват срещу тях.

– Как се интегрират чужденците в отбора?

В началото беше трудно. Ние сме един от отборите, където има най-много чужденци. Момчетата намериха общ език и успяха да се впишат много добре в отбора. Те са важна част от клуба.

Gustavo_shumen

Густаво (в жълто) предизивка сериозен интерес на няколко клуба от А група

– Именно един от чужденците привлече вниманието на Левски (София). Густаво Консейсао изкара пробен период при “сините”.

Така е. Густаво скоро ще заиграе в по-силен отбор, защото притежава необходимите качества. Моето желание е да остане поне до края на този полусезон в Шумен, за да доразвие своите качества. Отзивите от представянето му в София бяха добри, но впоследствие видях някои детайли, които могат да бъдат подобрени при него. Интерес към Густаво проявяват още два клуба от А група, така че възможностите пред него са големи.

– Каква е основната цел пред Вас, отнасяща се до бъдещето на отбора?

Продължаваме да работим и всичко, което зависи от мен като треньор ще бъде изпълнено и направено както трябва. Много важно за мен е да запазим отбора в този вид, който е в момента. Ще се опитаме да привлечем и няколко опитни футболисти, за да внесат малко повече спокойствие и самочувствие сред младите момчета. Имаме дадено обещание и от новото ръководство на Община Шумен, че ще бъде обръщано повече внимание на футболния отбор. Надявам се, това да се случи и клубът да се стабилизира още повече във финансово отношение. През последните месеци имахме проблеми от това естество и това доведе до спад на мотивацията при футболистите.

– До колко зависи  стабилизирането на клуба от помощта от страна на Общината?

Ролята на Общината е голяма и без нейна помощ трудно бихме се справили. Клубът през последните години е изоставен от местната администрация и се финансира единствено от спонсори и ръководството. Състоянието на базата никак не е добра и подкрепата на местната Община е жизненоважна. Имахме вече разговори с новия кмет и той е заинтересован от състоянието на клуба.

снимки: Драгомир Петров

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *