Размисли и страсти за спор(т)ния хъс

Спортният хъс на терена трябва да бъде водещ за всеки спортист. Постигането на максимален резултат в отделното събитие е в следствие именно на наличието на този важен елемент от изкуството на спорта. Примирението няма място, оправданията – също!

В контекста на спортния хъс, дефиниран по-горе, дългоочакваното дерби на върха в Югоизточната В група между ОФК Несебър и Розова долина (Казанлък) даде отговори на много въпроси относно настоящата реалност в Югоизточната В група, но в същото време показа важен елемент, отнасящ се до мотивацията на терена. „Делфините“ се наложиха с категоричното 3:0 над „розите“ и така дръпнаха на девет точки от съботния си противник, както и от тима на Загорец (Нова Загора), който се възползва от загубата на казанлъчани и ги застигна в подреждането. Тези девет точки открехнаха вратата относно две неща, че несебърлии ще зимуват със сигурност на първата позиция в класирането и също така момчетата на Николай Русев-Джангъра показаха желание да запазят лидерската си позиция и след края на сезона.

Впечатление, на фона на поредния успех на несебърлии, обаче направиха сълзите на централния бранител на Розова долина (Казанлък) Диян Димов, който след последния съдийски сигнал падна на земята и се наложи неговите съотборници да го успокояват. Младият защитник показа непримиримост, въпреки поражението и даде урок на всички свои колеги за поведение по време на всяка една футболна среща. Именно този малък елемент след завършека на двубоя в Несебър провокира нашите размисли и страсти относно спортния хъс през сезона на югоизток досега.

ОФК Несебър не впечатли с игра по време на съботното дерби. „Делфините“ се възползваха от създадените чисти голови положения, но срещу себе си имаха един леко уплашен отбор, който се опита да се надиграва на терена, но грешеше в ключовите моменти. В останалите срещи с отборите от челото, несебърлии не успяха да спечелят и показаха колебание – равенство 1:1 при визитата си на ФК Димитровград и също равенство, но 0:0 срещу Загорец в Нова Загора. В още няколко двубоя несебърлии отнесоха трите точки с доза късмет, а не рядко съперниците на отбора изпищяваха от реферските отсъждания. Победите над ОФК Гигант в Съединение и над Марица в Пловдив дойдоха след идентични резултати – 1:4, но оплакванията на „голямоконарците“ и маричани също бяха идентични. А именно, сериозно реферско рамо в полза на несебърлии и обезсмисляне на труда на футболистите на противниковите отбори по време на тези 90 минути.

Именно тези факти, погледнати през призмата на спортния хъс сред всички отбори в групата, ни навеждат на мисълта, че ОФК Несебър няма да има сериозни затруднения с промоцията си в Б група. Напълно заслужено вероятно, но споменатите важни моменти от сезона придават лек горчив вкус на този факт.

ОФК Несебър е отборът с най-голям бюджет в групата и единственият, изразил желание да се класира в професионалния футбол. Слуховете за съдийски комфорт и организация не подкрепят професионализма, защото устойчивото развитие на един футболен клуб се дължи на друг тип организация. Но „подкрепата“ на другия тип нормална организация минава през сериозно отношение от страна и на съперниците на несебърлии. Несериозно е смъкването на гарда преди двубой с лидера и отписването предварително на срещите с момчетата на Николай Русев – Джангъра.

Тези факти са в ущърб и на двете страни, както на ОФК Несебър, така и на останалите клубове. При положение, че всички отбори играят на предела на възможностите си срещу „делфините“ в първенството ще има по-голяма интрига, отборите ще успеят да повишават самочувствието си, а и не на последно място ще „изпратят“ един по-подготвен ОФК Несебър в Б група.

Диян Димов показа как се прави, продължението на размислите оставяме на Вас…

Свързани материали

“Деветте кръга на ада” в борбата за оц... Интрига за челните места в шампионата на Югоизточната В група почти липсва. ОФК Несебър е убедителен водач и едва ли някой се съмнява в превъзходствот...
Не толкова революционо, но реалистично за аматьорс... В петък в Деня на шегата решихме да публикуваме новина, отнасяща се до революционни промени в аматьорския футбол. В духа на 1 април всичко написано и ...
Революция! Готвят грандиозна реформа на аматьорски... Грандиозна реформа на аматьорски футбол се подготвя в следващите години, научи zona90.com. Българският футболен съюз е подготвил амбициозна програма, ...

One Comments

  1. Reply Post By cska_kazanlak

    Името на цитирания футболист е Диян Динев. Иначе с всичко написано съм абсолютно съгласен!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *