Искрен Пенчев пред zona90.com: “Не оправдахме очакванията на тервелчани”

Отборът на Септември (Тервел) завърши полусезона в Североизточната В група на предпоследното тринадесето място. Момчетата на Искрен Пенчев събраха актив от осем точки, постигнати след две победи, две равенства и девет загуби. Тервелчани реализираха 19 попадения в изиграните срещи и допуснаха в своята врата 29. Капитанът на тима Стефан Стефанов  се превърна в голмайстор през есента с реализирани пет попадения.

За кратка равносметка относно изминалия есенен дял на шампионата, разговаряхме със старши-треньора на Септември (Тервел) Искрен Пенчев. Ето какво сподели опитният специалист пред zona90.com

-Г-н Пенчев, каква е Вашата оценка за представянето на Септември (Тервел) през есенния полусезон на Североизточната В група?

Оценката ми за представянето на нашия отбор е изключително незадоволителна. Още в шестия, седмия кръг си дадохме ясна сметка, че няма как да успеем да постигнем предварително поставената си цел, а именно да бъдем в близост до първите места в класирането. Надявахме се, да се борим за първите четири места, но не се получи. Лошият старт на сезона, както и преследвалият ни в хода на двубоите малшанс доведоха до серия от лоши резултати.

FB_IMG_1432297741005

– Доколко тази негативна серия “спомогна” за лошото класиране на отбора?

Започнахме подготовка със сравнително голяма група от футболисти, подсилвайки се във всички линии. Записахме пет победи в контролните срещи и записахме само едно равенство в тях. В резултат на това, момчетата сякаш си повярваха прекалено много, че ще побеждават съперниците си с лека ръка, без да играят на върха на възможностите си. Първите няколко кръга ни показаха, че това няма да се случи. Докато отборът навлезе в ритъм за печелене на точки, вече бяха отминали много мачове. Самочувствието сериозно се понижи и отборът се закотви на дъното. Не влязохме с необходимата настройка в мачовете.

– Как бихте дефинирал проблема на отбора? Повече психологически или игрови беше той…

Изцяло психологически, защото  много бързо започнахме да играем по начин, който желаем. Трите загуби в началото на сезона сериозно натежаха и последва серията от негативни резултати. Смея да твърдя, че отборът е началото на сезона беше почти готов да започне силно и да запише по-добри резултати. За съжаление, това не се получи и вина имам и аз като треньор.

– Преди началото на сезона споделихте, че променяте стратегията по време на подготовката и ще заложите на серия контролни двубои, за да влезе отборът по-подготвен в първите мачове…

Определено това ни беше идеята, но не се получи. Винаги в разговори с футболистите през полусезона ги връщам на двубоя ни в Търговище. Загубихме с 5:3 от тима на Светкавица, но в големи периоди от двубоя ние водехме играта и крайният резултат е много подвеждащ. Септември (Тервел) беше отборът, който демонстрираше по-стойностен футбол в тази среща. Бяхме с класа и половина над тима на Светкавица, но загубихме след елементарни наши грешки. В един момент се оказа, че нашият отбор е на последното място в класирането, докато Светкавица е втори. Футболистите мисля, че вече осъзнаха причината за представянето си, особено в първите мачове от сезона, които предопределиха нашето класиране. Мисля, че там е разковничето.

FB_IMG_1432297735015

Футболистите на Септември (Тервел) трудно “влязоха в час” в двубоите от Североизточната В група

– Какво трябва да се промени в отбора, за да тръгне нагоре?

Вече е ясен планът, по който ще действаме. Провели сме предварителни разговори с футболистите, които сме набелязали за привличане. Много ме притеснява дългата пауза, която предстои. Надявам се, ръководителите в българския футбол да помислят върху проблема, защото пауза от три месеца е ненормална. Ситуацията в Б група е подобна. Убеден съм, че е необходима по-кардинална реформа в първенствата, защото след време В група ще се превърне в място, където ще се обиграват млади футболисти за професионалния футбол. Толкова голям период от време без футбол е пагубно, както за самите играчи, така и за отборите.

– На какви постове ще търсите футболисти?

Във всяка една от линиите имаме нужда от подсилване. Ще се постараем да привлечем добри футболисти почти на всеки един пост. Един от приоритетите ни ще бъде намирането на централен защитник. Знаете, че Мехмед Беидов получи тежка травма и ще отсъства от терените до края на сезона. В халфовата линия имаме нужда от футболист, който умее добре да изнася топката, както и от креативен полузащитник, който да се включва и завършва атаките. Друг приоритет ще ни бъде намирането на вратар.

– По време на полусезона се породи конфликт между Вас и Филип Филчев, който впоследствие бе отстранен от отбора. Каква е вероятността той отново да бъде част от Септември (Тервел)?

Филип Филчев вече два пъти е получавал шанс за изява в Тервел. Той е бил канен няколко пъти и винаги е бил приеман в клуба. От моя страна, винаги е имал безрезрвна подкрепа и доверие. Играл е за тима винаги, без значение от моментната си форма. Поводът за раздялата с него е нежеланието му да бъде резерва в определени моменти. Това ме поставя в ситуация, която аз не желая и съответно не мога да разчитам на такъв футболист. В отбора има много футболисти с дългогодишен опит във футбола и в отбора, които безкористно уважават моите решения. Филип Филчев реагира неадекватно при тази ситуация, така че вероятността да се върне в клуба на този етап е почти нулева.

Balchik_Tervel

Филип Филчев (с топката) изпадна в немилост в Тервел снимка: Марияна Върбанова

– Ако погледнем към пролетния полусезон. Какви са Вашите очаквания за представянето на клуба?

Надявам се, да спечелим много точки. Незавидно е мястото ни в класирането и ще се опитаме да променим това. Ще се опитаме да спечелим един минимум от точки, който да ни даде възможност да се изкачим до средата на таблицата. Това е съвсем реално, имайки предвид не толкова голямата разлика с отборите пред нас. Каквото и да се случи, ни е трябва да се стремим да спечелим голяма част от срещите си. Не оправдахме очакванията на тервелчани, които са свикнали да побеждаваме, особено у дома. Трябва да се постараем повече в тази посока.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *