Малката революция на Румен Димов насред София

България отново бе “заслепена” от поредния невероятен успех на ЦСКА, който през този сезон събира народното състрадание с участието си във В група. Софийският клуб успя да се възползва от грешките и неопитността на ФК Созопол и победи с 3:0, което изпрати “армейците” на полуфинал в турнира за Купата на България. Поздравления!

За пореден път обаче встрани остана един малък детайл, който показа истината за българския футбол. Старши-треньорът на ФК Созопол Румен Димов буквално “изригна” в залата за пресконференции на столичния клуб и размаза на пух и прах опитите за дълбаене в дребнотемието на всеки със зачислен му служебно микрофон и камера. Димов, който изпълнява функциите на мениджър в клуба по английски модел, не издържа след въпросите за съдии, подпиране и други. Подобни подхвърляния, разбирайте въпроси, на репортерите от софийските медии буквално наводниха залата.

Детайлът, на който искаме да обърнем внимание и ни провокира да напишем тези редове, е именно реакцията на Румен Димов и най-вече съдържанието на думите, които той изрече в столицата. Димов си позволи да излее кофата с истината в лицето на всички, за които българският футбол се състои в изплащането на задълженията на Левски и неизплащането на такива от ЦСКА.

Румен Димов показа смелост и за няколко минути изложи, може би напомни на позабравилите, кратката история на неговия клуб и начинът му на създаване и управление. Малкият крайморски град, с население от 3500 души, разполага с една от най-модерните спортни бази в България. ФК Созопол се развива и нищо чудно след няколко години да стане част от най-високото ниво на българския футбол. В този ред на мисли Димов се опита да подскаже на присъстващите, че не е нормално (за разбиранията в България) клуб като ЦСКА да бъде в това състояние.

“В съблекалнята имаше счупена печка, която ни беше страх да я пуснем. Ще се запалим, разбирате ли за какво става дума. При нас подобно нещо не може да се случи”, сподели Димов.

Един от т.нар. грандове в българския футбол е достигнал нивото, в което в съблекалнята за гости “приръства” счупена печка. Без коментар!

Темата обаче е българският футбол. Румен Димов се опита и за нас успя да покаже през призмата на неговия клуб как трябва да същестува и развива всеки футболен клуб. Накратко: стройна организация, търпение и стабилно финансиране от различни източници.

“Всичко е заради децата. Идват на мачовете, палят се и елате да видите по колко деца има в малките групи в школата на клуба. Това е по важното от днешния мач”, сподели Димов.

Не е ли истинският смисъл на футбола и спорта като цяло именно този? Да бъдат въвлечени децата, бъдещето на страната, в здравословен и нормален начин на живот. Спортът възпитава и едва ли деца, преминали през спортни школи, впоследствие ще извършват нещо лошо, ще наранят някого в обществото със своите действия. Отговорът е повече от ясен!

Ще цитираме още няколко важни елемента от думите на Румен Димов.

“Нашият кмет е в Изпълкома на Българския футболен съюз, но аз не виждам нищо лошо в това. Защо един кмет, който е станал причина да изградим тази база в Созопол, да не бъде част от Изпълкома? Защо да не покаже и на останалите кметове как се правят нещата? Не знам, защо всички вие си мислите, че след като той е там и ние получаваме дивиденти. Напротив, нашият отбор страда много от съдии. Но реферите не са важни. По-важно е, че нашите деца трябва да спортуват, да тренират, за да бъде държавата здрава. Ако някой кмет ви каже, че няма пари за спорт, да си взима чантичката и да си ходи. Има начини, методи, пътеки”, каза още Димов.

Стигаме до момента с кметовете и развитието на спорта в малките населени места. Често оправданието за “липсата” на средства за спорт е държавата. Но кметовете не са ли държавата на местно ниво? Тези хора би трябвало да бъдат основни двигатели за развитието на спорта по места. Това вече се случва и е положително, но пожарът трябва да се разгори навсякъде. Вероятно, когато това се случи, българският спорт ще може да се радва на повече успехи на международната сцена.

Поздравления за Румен Димов!

Източник – видео: sportal.bg

Снимка: Официална-страница “ФК Созопол”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *