Не толкова революционо, но реалистично за аматьорския футбол

В петък в Деня на шегата решихме да публикуваме новина, отнасяща се до революционни промени в аматьорския футбол. В духа на 1 април всичко написано и изложено в текста не отговаряше на истината и се надяваме никой да не се “хванал на въдицата”, а ако е така, това би било комплимент за нас като качество на съдържанието.

Реакциите ви от публикувания текст породиха обаче причината да споделим още наши разсъждания, свързани с аматьорски футбол, които нямат нищо общо с 1 април и всякаква форма на журналистическа измислица.

Българският футбол в неговата цялост има нужда от сериозна реформа. Ако обърнем внимание на тази ключова дума реформа, вероятно трябва да помислим дали футболът ни има въобще някаква форма. Проблемът не е толкова в организационно отношение, колкото в материално. От години се говори за подобряване на материалната база, но всеки собственик на футболен клуб, кмет, министър веднага след изричането на тези думи сякаш забравят за тях. Не може футболният запалянко да се надява на качествен продукт, ако липсват условия при това елементарни. Всички клубове трябва сериозно да наблегнат на подобряването на материалната си база и да престанат да търсят лесния начин, по който това да се случи.

В крайна сметка футболния клуб е самостоятелна единица и подобни проблеми, най-малко като инициатива, е необходимо да произлизат от клубните ръководства. Абсолютно неприемливо е някакви хора да попадат в Управителните съвети на футболни клубове изрично заявявайки, че не се интересуват от футбол и няма с какво да помогнат. Защо тогава въобще присъствате и се включвате в подобни сериозни начинания? Футболът не е място за хора, които си търсят забавление и начини как да “убият” времето. Трябва да разберете, че “убивайки си” времето убивате и футбола.

Аматьорският футбол не носи пари и никой не трябва да се заблуждава, че може да забогатее от кариера във В група, но отговорните фактори могат поне да се погрижат да осигурят прилични условия за футболистите. Удоволствието от практикуването на любимата игра да има завършен вид с добри условия в съблекалнята, за да си тръгват футболистите в приличен вид от стадионите.

Не спирайте да подкрепяте любимците си, защото футболът е за хората по трибуните и без тях съществуването му губи смисъл!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *