Революция! Готвят грандиозна реформа на аматьорския футбол в България

Грандиозна реформа на аматьорски футбол се подготвя в следващите години, научи zona90.com. Българският футболен съюз е подготвил амбициозна програма, обхващата следващите няколко сезона. Реформата е част от преструктурирането на българския футбол заедно със набралата вече популярност Висша лига при професионалистите.

От наши достоверни източници научихме, че през последните месеци представители на БФС са провели серия от двустранни срещи със специалисти на Германската футболна федерация. Те са се запознали с цялата нормативна база на българския футбол и в резултат на това са предоставили доклад с препоръки. Според наши източници, част от предложенията на гермаците се отнасят дори до изцяло пренаписване на част от наредбите на футболната ни централа.

„Изключително остарели наредби. Съвременният футбол изисква промени и нагаждане към динамичните процеси в него. Не е изненада, че България няма участие на голямо футболно първенство от дълго време. Ключът се крие в аматьорския футбол, а при вас той се развива с остарели и неработещи правила“, коментира пред нашата медия един от германските специалисти, пожелал анонимност.

Една от промените, касаещи аматьорските дивизии, ще се отнася до статута на футболистите и по-точно тяхното обвързване с клуба. Идеята е да бъдат въведени договори по подобие на професионалния футбол. По този начин се цели спирането на една действаща и много лоша практика, а именно кражбата на футболисти. Крайната и по-мащабна цел е да бъде въведен трансферен пазар с урегулирани срокове и при аматьорите. Обмисля се и въвеждането на трансферни суми. Това ще доведе и до сериозни промени в структурата и на Аматьорската футболна лига. Ще бъде необходимо да бъдат създадени нови комисии, които ще отговарят за трансферните дела, както и за бъдещи разтрогвания на договори.

Също така, сериозна реформа ще засегне и турнирът за Купата на Аматьорската футболна лига, чийто формат е непроменян от самото му създаване. Известно е, че интересът към него е минимален, а за да бъде по-привлекателна надпреварата се обмисля коренна промяна на настоящия формат. Крайната цел е да бъдат привлечени повече клубове. Една от заложените промени засяга съдисйките такси, които ще бъдат поемани изцяло от Аматьорската футболна лига.

Честит 1 Април!

2 Comments

 1. Честит и на Вас!

 2. Reply Post By Т1915

  Нищо повече от нова схема за цоцане на при, от бедните.
  За да имаме качествен футбол, не ни трябват нови налози.
  1. Забрана на футболни президенти да са в изпълкома на БФС.
  2. Общинско, държавно и европейско субсидиране за обновяване на спортните бази, за да получат статут на поне 3 звезди.
  3. Държавна субсидия за школите, от 40 000лв за всеки футболен клуб.
  4. На всеки спонсор на футболен клуб, да му се приспада от инвестираното 70% от данъците.
  Едва тогава от БФС, може да продължи с парадното окачване на панделка върху свинарника “Български футбол”.

  П.П. Аз съм изомен, че тези германски експерти, са споменали само как да наврат нови такси, но не и трагичното състояние на стадионите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *