Областно първенство: Финалите в Шуменско ще се проведат в неделя

Завърши футболното първенство в Северната и Южна групи за сезон 2015/2016 година в Шуменска област. В неделя 29 май на стадион „Панайот Волов“ ще се изиграят финалите. Класиралите се на вторите места в Северната група Устрем (Трем) и в Южната група Стан (Стан) ще играят от 15.30 часа за третото и четвърто място. Финалът е от 18 часа и е между първенците в Северната група Дъбрава (Осеновец) и в Южната група Енев-Дибич (Шумен).

Северната група през този сезон беше съставена от 15 отбора, предимно от футболни тимове от общините Хитрино, Венец, Каолиново и Никола Козлево. От миналогодишното първенство не се включиха Заря (Тодор Икономово) и Устрем (Пет могили) поради финансови причини, а техните места бяха заети от Космос 2013 (Браничево), Зенит (Черноглавци) и Капитана (Капитан Петко). Още от първите кръгове на първенството стана ясно че борбата за първото място ще се води от миналогодишния първенец в групата Устрем (Трем), участника и в миналите финали Дъбрава (Осеновец), както и отборите на Мълния(Климент) и новаците от Космос 2013 (Браничево).

Osenovets

Дъбрава (Осеновец) заслужи мястото си на финала

Новопостроените футболни стадиони по европейски проекти в Браничево и Климент явно вдигнаха самочувствието на местните футболисти за достойно представяне и класиране. В първите мачове Устрем (Трем) и Дъбрава (Осеновец) дръпнаха напред, догонвани до края от Мълния (Климент) и Космос 2013 (Браничево). Дъбрава (Осеновец) в директен двубой в есента надделя над конкурента си Устрем (Трем) и го измести от върха. Футболистите от Осеновец завършиха есенния дял от първенството без загубен мач, като записаха само две равни срещи – едната като гост на Мълния (Климент) и у дома срещу комшиите от село Борци. През пролетта Дъбрава продължи силното си представяне и допусна едно равенство, отново с Борци като гост, както и две загуби от Устрем(Трем) и в последния кръг от Космос 2013 (Браничево). Това им беше достатъчно, за да запазят първата си позиция. Нападателите на отбора отбелязаха 87 гола във вратите на противниковите отбори и допуснаха – 27 попадения. Събраните 72 точки изкачи отбора но първо място в Северната група, даващо му право да играе финал с първенеца на Южната група. Най-голяма заслуга за тези успехи имат братята Басри и Хълми Недим, вратаря Недретин Фикретов (Дасай), нападателите – Нурхан Бюрхан, Емре Ертан, Шабан Рафи и Рафи Рафиев.Устрем (Трем) също се представи добре в първенството. Самочувствието им на победител в Северната група през миналото първенство явно им изигра лоша шега в някои от мачовете, защото тимът допусна три загуби – от Осеновец, новака Черноглавци и Климент. Равенствата с Каолиново и Климент като гост и отново с Каолиново у дома обаче не позволиха на Устрем да се доближи до лидера, въпреки победите във всички останали срещи. Нападателите на отбора отбелязаха 115 попадения, което прави над четири попадения във всяка среща. В своята врата бяха допуснати 29 гола. С добрата си игра през първенството се откроиха капитана на отбора Танер Сейдали, братята Месут и Юсуф Закир, както и Ертан и Айхан Хикмет, Шенол Ибрахим, Гюрсел Кязим, Бюлент Неджмедин и Идриз Назиф.

Trem (2)

Устрем (Трем)

На една точка разлика остана третият в класирането тим на Мълния (Климент). В това първенство ръководителите на футболния клуб привлякоха доста млади и класни футболисти от населените места на общините Каолиново и Никола Козлево, което се отрази положително в играта. Тимът допусна четири загуби от Браничево, Черноглавци, Осеновец и Никола Козлево,  което не позволи на отбора по-високо класиране. Равенства у дома с Осеновец и Трем през есента също дръпна тима назад. Нападателите на Мълния (Климент) са най-резултатни в групата с вкараните 135 гола, което прави близо по пет попадения на среща. С реализаторските си качества се откроиха Изет Мехмед – миналогодишен голмайстор на Шуменска област , Расим Нурханов – преминал през пролетта от отбора на Хитрино, Межнун Мехмед и Серкан Бюлент. Сред водещите в групата са още отборите на Космос 2013 (Браничево), Лудогорец (Каолиново), Никола Козлево и Победа 1973 (Пристое) – все тимове с име във футбола на областта. В „златната среда“ среда са отборите на Ясен 2007 (Ясенково), Заря Звегор 1963 (Звегор), новака Зенит (Черноглавци) и Вихър 1969 (Боян). Представянето на които беше на приливи и отливи. Аутсайдери на групата са Борци, Звезда (Студеница), новака Капитана (Капитан Петко) и Паламара (Венец) – последният от които вдигна белия байрак няколко кръга преди края на първенството.

В Южната група Енев-Дибич и Стан още от първите кръгове заеха лидерските позиции и до края на първенството задържаха минималната си преднина от една точка. Директният двубой между двата тима в есента в Дибич, завършил наравно изкачи Стан на върха, последвалата победа на Хитрино над Енев-Дибич и новата победа на Стан при гостуването им в Хитрино. Това донесе необходимия импулс на футболистите на Стан и ги направи есенни първенци на групата. През пролетта Енев-Дибич навакса пропуснатото през есента и с финален спринт след равенство в Стан и победа над Хитрино у дома ги направи лидери. Нападателите на Енев-Дибич са най-резултатни в групата с отбелязаните 102 гола, което прави по близо четири попадения на среща. Тимът е допуснал най-малко голове във вратата си – само 14. В първенството бе допусната само една загуба от Хитрино, а в други четири Енев -Дибич регистрира четири равни срещи – със Стан у дома и като гости, с Кочово като гости и Смядово като домакини. Много са футболистите заслужаващи похвали за всеотдайната си игра – Йордан Милков, Стефан Стефанов, Стефан Иванов, Христо Христов, Милен Стефанов, Михаил Денчев, Николай Иванов, Васил Атанасов и вратарят Георги Пенчев.

dibic 2015-2016

Енев-Дибич (Шумен) ще се опита да повтори миналогодишното си представяне и да достигне отново до титлата в Шуменско

Футболистите на Стан също играха доста уверено в това първенство. Че отбора е здрав и корав, пролича от изиграните 26 срещи, в които бяха записани 21 победи, три от срещите завършиха наравно  – с Енев-Дибич у дома и като гост, и в Царев брод като гост, и в две тима загуби във Върбица и у дома от Хитрино. Спечелените 66 точки класираха отбора на втора позиция. По този начин ФК Стан повтори класирането си от миналогодишното първенство. В тима на Стан играят доста от бившите футболисти на Ботев (Нови пазар), които имат опит и рутина.

Футболистите на Хитрино също до последно таяха надежди, че могат да играят на финалите, но загубените точки от есента у дома си казаха думата накрая. Директният двубой с Енев-Дибич няколко кръга преди края, спечелен убедително от домакините наклони везните на страната на Енев-Дибич. В отбора на Хитрино са привлечени доста бивши футболисти на Шумен 1929, но загубите у дома от Стан, при гостуването в Каспичан и Дибич, равенствата със Смядово у дома и при гостуването на Велики Преслав, оставиха тима на една точка от втория в класирането.

В Южната група в това първенство силни игри направиха и отборите на Смядово 2010, Герой (Зайчино ореше) и Велики Преслав, които объркваха често сметките на водещите тимове в групата. Традиционно силно играещите отбори на Ендже (Царев брод), Балкан 1965 (Градище) и Върбица също се представиха според възможностите си. Мадара 2010, Локомотив (Каспичан) и Феърплей (кв.Мътница) в това първенство разочароваха любимците си с класирането на последните места в групата. Новака Кочово е предпоследен, след като през пролетният дял на първенството получи и лишаване от домакинство и изигра последните си срещи на чужд терен. Футболистите на Янково поради финансови проблеми се отказаха през пролетта от първенството и съвсем закономерно останаха последни в класирането.

В неделя след финалните срещи Областният съвет на БФС-Шумен ще награди отборите първенци за 2015/2016 г., както ще връчи и няколко индивидуални награди – като голмайстор на първенството, отбор спортсмен и т.н., които остават като скъпи спомени във витрините на футболистите. Да пожелаем успех на всички участници във финалите.

ОФГ – Шумен, финали

29 май, неделя, 15.30 часа

3/4 място

Устрем (Трем) – ФК Стан

Финал, от 18 часа

Дъбрава (Осеновец) – Енев-Дибич (Шумен)

Салим Салих – Шумен

Свързани материали

Областно първенство: Вихър отнесе Бенковски на ста... Отборът на Вихър (Жегларци) пропусна да разгроми гостите от Бенковски. Мачът започна с по-найсточива игра на домакините, които пропуснаха да отбележат...
Енев-Дибич няма мераци за Североизточната трета ли... Шампионът на Шуменска област Енев-Дибич няма желание да участва в Североизточната В аматьорска футболна група, която от 1 юли ще се нарича Североизточ...
ЦСКА спечели в Шумен първото издание на детския фу... Футболистите на ЦСКА спечелиха първото издание на детския футболен турнир „Цоньо Василев“, който се проведе в памет на големия български футболист,кат...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *